Tiramisu – sau cu ce mi-am pierdut eu fecioria in ale prajiturilor

Dupa cum va spuneam si in insemnarea de mai jos, sambata am gatit. Pe langa felurite cărneturi, sosuri si alte garnituri, mi-am luat inima in dinti si am incercat si-o dulcegaraie.

Totul a pornit de la doua cutii de mascarpone ratacite prin frigider trase intr-un carton pe care scria mare „Tiramisu”. Am aruncat un ochi pe reteta si mi s-a parut destul de simpla pentru aptitudinile mele de cofetar. Din nefericire, am aruncat celalalt ochi pe net unde am gasit o droaie de retete, evident fiecare diferita de cealalta… Asa ca am luat elementele comune din fiecare (piscoturile, crema de galbenus de ou, mascarponele si cafeaua) si m-am jucat cu ele in halul urmator…

Am cumparat 2 pachete de piscoturi (in total aprox 45 de bucati). Piscoturile respective trebuiau insiropate asa ca am facut cam jumatate de litru de cafea super tare (am pus vreo 5 linguri de cafea). Taman cand incepea sa fiarba apa mi-am adus aminte de o reteta de cafea mai speciala asa ca repede am pus in rasnita de condimente 3 cuisoare, un centimetru de baton de scortisoara si un varf de lingurita de praf de cardamom. Amestecul rasnit l-am pus in cafeaua care se infoia in ibric. Nu va puteti inchipui ce aroma mi-a explodat in nari… Ca siropul sa fie gata am mai adaugat in cafeaua fiarta si strecurata o lingura mare de zahar si cateva linguri de cogniac Calarasi (merci Adi pt el).

A urmat pregatirea cremei. In bain marie am topit o treime de cana de zahar in 4 galbenuse de ou. Am amestecat pana cand crema a inceput sa se intareasca.

Dezastrul a lovit in momentul in care am incercat sa fac spuma de albus de ou… Nu se bateau albusurile nici cu plecaciuni. Am incercat cu telul, cu mixerul…nimic. Cea mai buna idee ce mi-a venit a fost sa sun la Leoaica (adica mama – prietenii stiu de ce-i zic asa). Primul lucru pe care m-a intrebat cand mi-am spus pasul a fost: sper ca nu ai pus ouale direct din frigider?!? Evident ca asa facusem… Oricum nu m-am lasat pagubas si am trecut la planul B: frisca. Si ca sa n-am emotii sa nu se bata frisca am cumparat frisca la tub (bad ideea, o sa vedeti mai incolo).

Am amestecat mascarponele cu crema de galbenusuri si frisca. A iesit o crema mega-super-extra buna.

De aici totul a mers ca pe roate. Am pus piscoturile insiropate cate 2-3 secunde intr-o tava, peste piscoturi un strat de crema, din nou un strat de piscoturi insiropate si din nou un strat de crema. Ca sa fiu mai ocos am pus capac prajiturii cu multa frisca pe care am pudrat-o cu cacao.

Din pacate nu am stiut ca frisca la tub dupa un timp se dezumfla, astfel dupa cateva ore in frigider nu mai aratala fel de bine ca la inceput…

Voua sper sa va iasa din prima. Spor!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: