Ciorbă de ceapă cu carnaţi şi … bere :)

Ieri m-a chinuit talentul, dar rău de tot nu așa.🙂 Aveam în frigider o punga de cârnați subțiri cumpărați cu o săptămână în urmă de la supermarket. Prima dată m-am gândit sa-i folosesc într-o supă-cremă de ceapă cu țelină, ceva crutoane și eventual puțină smântână. Dar învârtindu-mă eu prin bucătărie mi-au căzut ochii pe două doze de bere Ursus ce se plictiseau parcă singurele. Aşa că, brusc, mi-a venit pofta – nu, nu să beau berea cum probabil vă așteptați – ci să improvizez ceva.🙂 Mi-am suflecat mânecile și am pornit la treabă.

Am curățat patru morcovi, o țelină, șapte cepe potrivite și vreo cinci caței de usturoi mari de tot.

Ceapa am tăiat-o solzişori, țelina cuburi și morcovii felii. Am topit jumătate de pachet de unt în oală și am pus legumele la călit împreună cu ceva piper și ienibahar proaspăt zdrobite în mojar.

Le-am lăsat cale de zece minute cât sa se evapore apa și am deșertat cele doua doze de bere.

Am pus capacul și am lăsat totul la foc micuț. Din păcate nu aveam supă de pui așa că în altă oala am pus cam un litru și jumătate de apă împreună cu niște concentrat Maggi de pui (atenție, dacă faceți cum am făcut eu nu o să mai aveți nevoie de sare). Când „supa” de pui a fiert am vărsat-o fain-frumos în oala în care bolboroseau rădăcinoasele și berea. Am adăugat și vreo cinci foi mici de dafin și le-am dat bună pace pentru încă jumătate de ora la foc scăzut. În timpul asta am tăiat carnații în feliuțe mititele cam cât un bob de mazăre.

Într-o tigaie teflonata am pus vreo cinci linguri de untdelemn în care am prăjit bucăţelele de cârnați.

Când uleiul a împrumutat culoarea și toată aroma de afumat, am pus în ciorbă cu o paletă carnea. Peste uleiul fierbinte am pus doua linguri de boia pe care am prăjit-o nu mai mult de jumătate de minut. Patru linguri bune de faina au fost suficiente ca sa fac un rântaș zdravăn. Peste acest rântaș am pus treptat din ciorba fierbinte. Când rântașul a fost destul de moale l-am pus în oala amestecând în continuu. Lovitura finala au fost cățeii de usturoi zdrobiți plus o linguriță de pastă de ardei iute ungureasca și puțin cimbru de gust.

Acu’ sa va spun cu mana pe suflet, a fost mega buna: berea i-a dat o savoare deosebită, ceapa multă o dulceață faină de tot iar usturoiul o aroma…mmmm. A fost și puțin picanta, ceea ce nu a fost rău deloc.

DAR!!! Atenție mare!!! Ciorba asta este extraordinar de grea pentru stomac, fiere și ficat… Aşa că dacă știți ca aveți probleme cu organele respective eu zic să încercați altă mâncare… Eu sa fiu sincer am mâncat-o cu mult iaurt și un colebil pe post de desert🙂

Spor la treabă!!!

6 Răspunsuri to “Ciorbă de ceapă cu carnaţi şi … bere :)”

  1. Da, a iesit spectaculos, parca simt gustul in gura! Felicitari Radu!

  2. Excelent! tare-aş încerca şi eu reţeta asta.. dar ce mă fac cu lenea asta de mă doare?😀 Un fel de mâncare care să taie lenea nu ştii?

  3. Zana Eficientei Says:

    buhuhu .. nu pot manca asa ceva, as muri de fiere😦

  4. @Georgel: E buna rau numai ca e ca un pietroi legat de fiere…
    @Zana: Daca ai probleme biliare chiar te rog mult sa n-o incerci…😦

  5. foarte buna reteta🙂 mai ales ca contine… beeeeereeeeeeee ;))

  6. Am raspuns la nebunie si am incercat. E interesanta la gust, dar sincer nu as mai manca inca o data, desi amicu Fane a zis ca e una din cele mai bune ciorbe pe care le-a mancat in viata asta. Ii multumesc bucataresei care a respectat intocmai reteta si amicului Fane care a plecat acasa cu restul oalei de ciorba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: