Ciorbă de leurdă cu afumătură

În sfârșit a venit primăvara. De abia am așteptat să ma reîntâlnesc cu zilele mai lungi și mai călduroase, cu soarele și copacii înfloriți și, mai ales, cu ”verdețurile” proaspete din piețe. Iubesc ceapa verde, ridichiile și roșiile… mai ales alăturate unui caș proaspăt numai nițel sărat. De mai bine de o săptămână drumul meu de întoarcere de la servici s-a modificat cu un mic ocol prin piață de unde nu plec fără o legătură de ceapa sau de ridichi🙂. Joia trecută în schimb am găsit ceva și mai interesant și anume leurdă. Era atât de proaspătă și de fragedă în cât nu am rezistat și am cumpărat o plasă plina (trei lei extrem de bine investiți🙂 ). Prima dată m-am gândit să fac o salată dar mai apoi mi-m hotărât să încerc o ciorbă făcută taman după modelul ciorbei de salată verde. Pentru ciorba asta aveam nevoie de niscai ceva afumat așa că am făcut o vizită măcelăriei de unde am luat o bucată faină de cosiță și am purces către casă.

N-am stat mult pe gânduri și m-am apucat să spăl cu apă rece fiecare frunză în parte și să rup cozile prea mari.

Când am terminat am lăsat verdeața la scurs și am tăiat în bucăți costița: nici prea mari dar nici mici că doar aveam de unde🙂. Am pus pe foc ceaunul și am călit la foc mititel carnea vreme de câteva minute.

Când afumătura era deja frumos înroșită am pus o ceapa, un morcov și un pătrunjel date prin răzătoare. După două minute am pus și vreo patru cățeluși de usturoi tăiați mărunt.

Am amestecat și am pus apă cât să se acopere tot ce era în ceaun. Între timp am curățat alți trei morcovi, doi pătrunjei și un păstărnac mic.

Legumele astea le-am făcut feliuțe și le-am pus la fiert. Pentru că doream ca ciorba să iasă mai groasă dar nu intenționam să folosesc faina sau amidon, am curățat un cartof pe care l-am ras în oala (pus la fiert la început, cartoful ras mărunt pur și simplu s-a ”topit” și astfel a îngroșat ciorba). În momentul în care rondelele de morcov au fost fierte am pus și frunzele de leurdă rupte în mână nu tăiate.

Din cinci căței de usturoi am făcut un mujdei frecat cu sare și puțin ulei. Peste acest mujdei am scăpat cam o cutie și jumătate de iaurt acrișor numai cât trebuia, piper proaspăt pisat și o jumătate de linguriță de praf de cimbru. Am vărsat sosul acesta în ceaun și am oprit focul.

Cum a ieșit??? Nu va pot descrie în cuvinte…

Doar atât vă spun: dacă iubiți mâncarea la fel de mult cum o iubesc eu, felul asta e musai sa-l încercați🙂

Spor la treabă!

3 Răspunsuri to “Ciorbă de leurdă cu afumătură”

  1. Hristos a Inviat!
    Multumesc pentru reteta asta de ciorba de leurda!… am primit o sacosa plina cu leurda, culeasa din padure si m-am tot gandit ce sa fac cu ea. am facut orez cu leurda, delicios… o sa incerc si ciorba, ca arata foarte bine.🙂

  2. @BlueRiver: Adevarat a Inviat!
    Ai incercat ciorba? Cum ti-a iesit?🙂

  3. mi-a iesit, poate nu la fel de buna ca a ta, dar a fost foarte buna🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: